Rakúsko - Olympijský tím SR 2:3

07.02.2015 Celý región

Viedeň 7. februára (TASR) - Slovenský olympijský hokejový tím zakončil svoje účinkovanie na turnaji Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni víťazstvom nad domácou reprezentáciou 3:2.

Zverenci trénerského dua Vladimír Országh a Milan Jančuška odohrali s Rakúskom vyrovnaný duel. Bezgólový stav vydržal až do 23. minúty, keď sa domáci ujali vedenia zásluhou Herburgera. Slováci vyrovnali v 51. minúte, keď Gašparovič pohotovo využil chybu domácej obrany. Dvadsaťštyriročný krídelník v 55. minúte pridal aj druhý presný zásah po krásnej kombinácii s Bakošom a Preisingerom. Na 3:1 upravil v 60. minúte do prázdnej bránky Bakoš. Po ňom trafil ešte Cijan.

Slovenskí hokejisti napriek záverečnému víťazstvu obsadili posledné štvrté miesto na turnaji. Celkový triumf si vybojovali domáci reprezentanti, druhú priečku obsadili Slovinci a tretí skončili Taliani.

Euro Ice Hockey Challenge

Rakúsko - Olympijský tím SR 2:3 (0:0, 1:0, 1:3)
Góly: 23. Herburger (Huber, Heinrich), 60. Cijan (Kristler, Komarek) - 51. Gašparovič, 55. Gašparovič (Preisinger, Bakoš), 60. Bakoš. Rozhodcovia: Kellner, Trilar - Hofstätter, Johnston, vylúčení: 5:7, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 2250 divákov.

Rakúsko: Madlener - Altmann, Peter, Heinrich, Pallestrang, Lembacher, Mitterdorfer, Vallant, Bacher - Herburger, Huber, Petrik - Cijan, Komarek, Kristler - Iberer, Fischer, Petrik - Rotter, Hundertpfund, Geier

SR: Godla - Bokroš, Trška, Černák, Rosandič, Brejčák, Holenda, Macejko, Pokovič - Rác, Kytnár, Lapšanský - Bakoš, Preisinger, Gašparovič - Sýkora, Galamboš, Hrnka - Paločko, Bortňák, Skalický

Po opatrnom úvode pohrozili ako prví slovenskí hokejisti, keď sa po peknej akcii dostal k zakončeniu Bokroš, ale namieril len do Madlenera. To však bolo na niekoľko minút všetko, keďže rakúska obrana dobre rozbíjala ofenzívne výpady súpera a ani domáci toho vpredu veľa nepredviedli.

To zmenila až 8. minúta, keď sa dostal do veľkej šance Sýkora, no zblízka namieril len do pripraveného gólmana. Na druhej strane pohrozil Mitterdorfer. V 11. minúte boli blízko ku gólu domáci, no Godla si poradil s nepríjemnou strelou Herburgera aj s následnou dorážkou. V 17. minúte sa vyznamenal Madlener po peknej akcii súpera. Bakoš nahral spoza bránky Gašparovičovi, tomu sa ani na dvakrát nepodarilo prepasírovať puk do siete a po ňom neuspel s dorážkou ani Preisinger. Chvíľu na to sa strhla menšia šarvátka Hrnku s Peterom a tímy si vyskúšali hru 4 na 4. Tá vyšla lepšie domácim, keď sa do stopercentnej šance dostal Fischer, ale Godla nenaletel jeho blafáku a postrážil si priestor pri ľavej žŕdke.

Domáci udreli v úvode druhej tretiny, Herburger dostal prihrávku pred bránku a otvoril skóre duelu - 1:0. O necelé tri minúty mohlo byť vyrovnané. Lapšanský si s pukom nakorčuľoval na ľavý kruh, no jeho strela len opečiatkovala žŕdku Madlenerovej bránky. V ďalších minútach si oba tímy zahrali v početnej výhode, no ani jeden ju nedokázal premeniť. V 31. urobil veľkú hrúbku Macejko, ktorý stratil puk vo vlastnom pásme, Iberera, ktorý išiel sám na Godlu, však stihol zastaviť aspoň faulom. Rakúšania mali viac z hry, neustále sa snažili tlačiť pred bránku a slovenské akcie, najmä z brejkov, dokázali úspešne zastaviť. Hostí niekoľkokrát podržal Godla. Slováci si vypracovali súvislejší tlak až v závere dejstva. Veľkú šancu mal Gašparovič, ktorému opäť spoza bránky nabil Bakoš, no jeho kolega znova trafil len Madlenera. V 37. minúte Peter tvrdo atakoval Lapšanského, ktorý spravil salto a chvíľu sa nezdvíhal z ľadu. Po pár sekundách však vstal a pokračoval v zápase.

Aj úvod tretej tretiny vyšiel lepšie domácim hráčom a už po 55 sekundách prekonali Godlu. Rozhodca sa však odpískal avizované vylúčenie Paločka o čosi skôr, ako mal a ako Cijan vystrelil a tak gól neplatil. Rakúšania si namiesto toho zahrali proti štyrom. Hosťom sa podarilo vyrovnať v 51. minúte, keď to na tretíkrát vyšlo Gašparovičovi. Ten využil veľkú chybu Heinricha, ktorý stratil puk tesne pred bránkou a slovenský útočník ho už iba zasunul za Madlenera - 1:1. Dvadsaťštyriročný krídelník v 55. minúte pridal aj druhý presný zásah po krásnej kombinácii s Bakošom a Preisingerom. Domáci trafili v závere ešte žŕdku Godlovej bránky. Na 3:1 upravil v 60. minúte do prázdnej bránky Bakoš, po ňom skóroval ešte Cijan.


Ďalší zápas:

Taliansko - Slovinsko 0:7 (0:1, 0:3, 0:3)
Góly: 12. Tičar (Urbas), 23. Urbas (Razingar, Pavlin), 27. Tičar (Urbas, D. Rodman), 36. D. Rodman (Tičar, Logar), 44. Podlipnik (M. Rodman, Razingar), 52. Pretnar (Gregorc, Tičar), 59. Verlič (Goličič)

Konečná tabuľka:

1. Rakúsko 3 2 0 0 1 11:7 6
2. Slovinsko 3 2 0 0 1 12:6 6
3. Taliansko 3 1 0 0 2 4:13 3
4. Olympijský tím SR 3 1 0 0 2 6:7 3
 
Hlasy po zápase:

Vladimír Országh, tréner SR: "Ja som veľmi rád, že chalani sa dali po tých dvoch smolných prehrách dokopy a dnes zabrali proti veľmi silnému rakúskemu tímu. Rakúšania boli počas celého turnaja suverénni a myslím si, že dnešné víťazstvo bolo zaslúžené."

Jakub Gašparovič, útočník, strelec dvoch gólov a najlepší hráč zápasu SR: "Som rád, že som dal dva góly. V prvých dvoch zápasoch nám chýbala organizácia a disciplína, na toto sme doplatili a súperi to využili. Nakoniec sme sa mohli radovať až v tomto poslednom zápase."

Milan Kytnár, útočník a kapitán SR: "Napriek tomu, že sme prvé dva zápasy prehrali, tak sme tretí deň a v treťom stretnutí dokázali vyhrať. Bolo to naozaj náročné a o to sme radšej, že sa nám to podarilo."

Denis Godla, brankár SR: "Mali sme dobrý začiatok, no potom sme na desať minút poľavili. Ale myslím si, že v hre 5 na 5 sme boli na ľade lepší my. Je škoda, že sme vyhrali až v poslednom zápase, ale sme radi, že sa nám to podarilo aspoň dnes. Hlavne pre to, že v prvých dvoch zápasoch sme mali aj trocha smoly."
 

Vyberte región